Facebook heeft pagina's van de Myanmarese staatsomroep MRTV verwijderd. De staatstelevisie waarschuwde inwoners dat demonstreren tegen de coup mogelijk "levens zal kosten". De verklaring is volgens het bedrijf in strijd met Facebooks beleid tegen geweld en opruiing.

Het leger greep op 1 februari de macht in het Zuidoost-Aziatische land, omdat er zou zijn gefraudeerd bij de verkiezingen. Bewijs daarvoor ontbreekt echter.

Inwoners van Myanmar demonstreren al dagenlang tegen de militaire junta. Staatsomroep MRTV waarschuwde activisten zondag voor dodelijke gevolgen. Een dag eerder kwamen twee mensen om het leven nadat de politie in de stad Mandalay was begonnen met schieten op betogers.

"Demonstranten zijn mensen nu aan het ophitsen om een pad van confrontatie te volgen dat levens zal kosten", schreef MRTV. De verklaring is volgens Facebook in strijd met zijn beleid tegen geweld en het aanzetten tot geweld.

Eerder verwijderde Facebook ook pagina's van het Myanmarese leger, omdat die zouden aanzetten tot geweld.

Facebooks handelen kent een voorgeschiedenis. In 2018 erkende het bedrijf te weinig te hebben gedaan om het aanzetten tot geweld tegen te gaan. Het sociale medium werd gebruikt om verdeeldheid te zaaien en aan te zetten tot haat jegens de Rohingya-minderheid in Myanmar.

Honderdduizenden Rohingya's zijn wegens onderdrukking door het leger uit Myanmar gevlucht. Het Myanmarese leger zou op grote schaal vluchtelingen hebben verkracht en vermoord. De Verenigde Naties (VN) onderzoeken de misstanden.