De Franse privacyautoriteit CNIL heeft een waarschuwing gegeven aan een voetbalclub voor de onrechtmatige inzet van gezichtsherkenning. De club wilde de technologie onder meer gebruiken om een stadionverbod te handhaven.

De toezichthouder heeft de club niet bij naam genoemd, maar volgens een bron van persbureau Reuters gaat het om FC Metz, dat uitkomt in de Ligue 1, de hoogste Franse voetbalcompetitie.

FC Metz kreeg in januari 2020 supportersvereniging ANS over zich heen nadat de club bevestigde een experiment met gezichtsherkenning op te zetten om mensen de toegang tot stadions te weigeren.

De club zei destijds ook dat het initiatief wapens zou kunnen detecteren en zo kon helpen in de strijd tegen terrorisme.

De CNIL schrijft dat de inzet van de maatregel op deze manier illegaal is. Als de club toch doorgaat met de plannen, kan de toezichthouder handhavend optreden. FC Metz hangt dan onder meer een geldstraf boven het hoofd.

Franse voetbalclubs mogen een stadionverbod wel inzetten om supporters te weren die zich tijdens eerdere wedstrijden misdroegen.

Omdat gezichtsherkenning volgens de Franse privacywetten illegaal is, moeten zij dat wel op andere manieren handhaven. Dat kan bijvoorbeeld door een lijst met namen bij te houden of door te weigeren tickets aan de supporters met een stadionverbod te verkopen.

Een woordvoerder van FC Metz wilde niet reageren.