Epic Games, de maker van het populaire schietspel Fortnite, heeft bij de Europese Commissie een officiële klacht tegen Apple ingediend. Het bedrijf ligt sinds vorig jaar met Apple in de clinch, omdat de gameontwikkelaar een eigen betaalsysteem aan zijn iPhone-app heeft toegevoegd. Dat druist in tegen de regels van Apple, waarna de apps van Epic Games uit de App Store werden gehaald.

Epic beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie, omdat de Amerikaanse techgigant eist dat appmakers het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30 procent van alle opbrengsten afdragen.

Eerder heeft Epic Games al klachten tegen Apple ingediend in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Het is niet helemaal duidelijk waarom Epic Games het op Apple heeft gemunt. Voor spelcomputers draagt het bedrijf wel 30 procent van de opbrengst af aan de eigenaar van het platform. Epic-topman Tim Sweeney verklaarde vorig jaar dat deze situatie niet is te vergelijken met die van de iPhone-apps.

Meer bedrijven hebben kritiek op werkwijze van Apple

Tegelijkertijd is Epic niet het enige bedrijf dat protesteert tegen de werkwijze van Apple. Zo heeft muziekstreamingdienst Spotify zich ook al vaker uitgesproken tegen de voordelen die Apples eigen muziekdienst Apple Music volgens de Zweden geniet.

Daarnaast meent Facebook dat Apple met privacymaatregelen bewust probeert het verdienmodel van het socialemediabedrijf aan te tasten.

De Europese Unie kijkt ook naar Apple vanwege Apple Pay en het feit dat het bedrijf weigert de NFC-chip in zijn mobiele telefoon open te stellen voor andere bedrijven die betalingsdiensten willen leveren. Volgens het concern heeft dat met de veiligheid te maken.