De politie heeft tot dusver zes verdachten aangehouden in verband met datadiefstal bij de GGD. Dat meldt de politie maandag.

De mensen worden verdacht van het doorverkopen van persoonsgegevens uit GGD-systemen. Het cybercrimeteam van Midden-Nederland startte op 22 januari een onderzoek, nadat de GGD meldde dat er op de chatdienst Telegram persoonsgegevens uit GGD-systemen werden verkocht.

Op 23 januari hield de politie twee medewerkers van een GGD-callcenter aan. Sindsdien zijn er nog vier mannen aangehouden. Een achttienjarige man uit Den Haag werd vorige week vrijdag als zesde aangehouden.

Eerder bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat miljoenen privégegevens van Nederlanders uit GGD-systemen illegaal zijn verhandeld. Handelaren boden woonadressen, telefoonnummers en burgerservicenummers van Nederlanders aan voor bedragen van tussen de 30 en 50 euro. De informatie kan onder meer worden misbruikt voor identiteitsfraude.

De politie noemt het stelen en verkopen of doorverkopen van deze data "een ernstig misdrijf". Het onderzoek loopt nog en de politie en het Openbaar Ministerie (OM) sluiten meer aanhoudingen niet uit.