De Australische regering nadert een overeenkomst met de Amerikaanse techbedrijven Facebook en Google over het betalen van lokale mediabedrijven voor nieuws. Dat heeft de minister van Financiën van het land, Josh Frydenberg, maandag gezegd.

Google dreigde eerder nog de zoekmachine in Australië te sluiten als het bedrijf door nieuwe wetgeving gedwongen wordt te betalen voor nieuws. Facebook was van plan om Australiërs te beletten nieuws op zijn platform te delen.

Google wil mediabedrijven gaan compenseren via het nieuwe product "News Showcase". Maandag maakte de eerste grote Australische nieuwsorganisatie bekend een overeenkomst te hebben bereikt met de zoekmachine. Google heeft in Frankrijk al een deal met 121 mediabedrijven om nieuws aan te bieden.

Een woordvoerder van Google zei dat het bedrijf in gesprek was met zowel grote als kleine Australische uitgevers. Een Facebook-woordvoerder meldde dat het bedrijf aan het onderhandelen was om "deals te sluiten die de commerciële waarde van nieuws op ons platform weergeven".