De servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn gehackt. Daardoor is het netwerk van de organisatie voorlopig niet te gebruiken, meldt NWO op haar website. Vanwege de hack worden aanvragen van subsidie voor onderzoek tijdelijk niet afgehandeld.

"Geen van de applicaties die op het netwerk van NWO draaien, is momenteel toegankelijk", aldus de organisatie. Onder andere e-mailadressen en software van NWO zijn daardoor niet meer benaderbaar.

Wel laat de NWO weten dat de applicatie die voor de afhandeling van subsidieaanvragen wordt gebruikt waarschijnlijk niet door de hack is getroffen, doordat die op een andere server draait. Toch is deze server voor de zekerheid afgesloten voor gebruikers.

Het is onduidelijk wanneer de systemen weer bereikbaar zullen zijn. "Op dit moment is alles erop gericht om het huidige probleem zo snel mogelijk te verhelpen", luidt de verklaring. "NWO zal de komende weken bekijken hoe en wanneer het subsidieproces weer kan worden opgestart."

De organisatie doet geen verdere mededelingen over de manier waarop de hack tot stand is gekomen en over de verdere afwikkeling van de kwestie. Wel zal meer informatie over het subsidieproces zo spoedig mogelijk op de website worden gepubliceerd.

NWO is opgericht om Nederlandse wetenschappers te stimuleren. De organisatie kent onderzoekers elk jaar bijna 1 miljard euro toe. De organisatie reikt elk jaar de Spinozapremie en de Stevinpremie uit, de 'Nederlandse Nobelprijzen'.