Twitter-topman Jack Dorsey en rapper en ondernemer JAY-Z richten samen een fonds op met het doel de virtuele valuta bitcoin het gangbare betaalmiddel voor het internet te maken, maakte Dorsey vrijdag bekend.

De Twitter-topman, die ook oprichter is van Square, een bedrijf dat financiële diensten en mobiele betaaldiensten biedt, zei in een tweet dat hij en JAY-Z samen 500 bitcoin in hun fonds steken. Die hoeveelheid van de cryptovaluta was vrijdag ongeveer 19,8 miljoen euro waard.

De trust die met dat geld wordt opgezet, komt niet onder controle van de oprichters, vervolgde Dorsey. De Twitter-baas wil bovendien bitcoinontwikkelingsteams gaan opzetten in Afrika en India. Dorsey is op zoek naar drie bestuursleden en zette een link online, zodat mensen kunnen solliciteren. Zijn missie is "de bitcoin de valuta van het internet maken".

De bitcoin, die sinds 2009 bestaat, stijgt sinds maart in rap tempo. In die maand was de digitale munt nog zo'n 5.000 dollar (ongeveer 4.100 euro) waard. Inmiddels is dat bijna het tienvoudige. Tesla kondigde deze week aan dat het 1,5 miljard dollar (ongeveer 1,2 miljard euro) gaat investeren in digitaal geld. Ook wil het bedrijf betalingen in cryptovaluta voor aankopen van elektrische auto's gaan accepteren.

Sceptici wijzen er geregeld op dat de koers van de bitcoin erg veranderlijk is. Toezichthouders waarschuwen er daarnaast voor dat het betaalmiddel kwetsbaar is voor gebruik door criminelen.

De waarde van de bitcoin bereikte vrijdag opnieuw een voorlopig hoogtepunt: 48.930 dollar (ruim 40.000 euro). Dat gebeurde nadat Mastercard en de Amerikaanse bank BNY Mellon stappen zetten om het gebruik van bitcoin makkelijker te maken.