Britse eigenaren van een .eu-domein krijgen drie maanden langer de tijd om te bewijzen dat ze nog steeds recht hebben op zo'n domein. Dat meldt ZDNet donderdag op basis van Eurid, de beheerder van .eu-domeinnamen.

Begin januari had Eurid 81.000 domeinen van zo'n 50.000 Britse eigenaren geschorst. Volgens de huidige regels van de Europese Unie mogen .eu-domeinen alleen in het bezit van Europese burgers zijn, al maakt het niet uit waar ze wonen.

Britse eigenaren kregen aanvankelijk tot 31 maart de tijd om te bewijzen dat ze recht hebben op een .eu-domein. Ze moeten daarvoor bijvoorbeeld de naam koppelen aan een adres binnen de EU.

Inmiddels zijn meer dan achtduizend van de geschorste domeinnamen weer door de bestaande eigenaren te gebruiken. Voor de eigenaren van 73.000 resterende domeinen geldt een nieuwe deadline, die is vastgesteld op 30 juni. Wordt die datum niet gehaald, dan worden de betreffende domeinnamen ingetrokken. Ze worden vervolgens in januari van 2022 weer vrijgegeven voor nieuwe eigenaren.