Van de internetgebruikers van twaalf jaar en ouder heeft 90 procent vorig jaar maatregelen genomen om persoonlijke gegevens op het internet te beschermen, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2016 was dit aandeel nog 79 procent.

Zo heeft 77 procent in 2020 naar eigen zeggen de toegang tot locatiegegevens beperkt of geweigerd en stond 74 procent het niet toe dat persoonlijke gegevens werden gebruikt voor commerciële doeleinden. In 2016 ging het nog om respectievelijk 49 en 62 procent.

Ruim 60 procent van de Nederlanders gaf beperkt toegang tot profielgegevens en controleerde de veiligheid van een website voordat hij of zij persoonlijke gegevens achterliet. Daarnaast zei 46 procent het privacystatement voor het invullen van persoonlijke gegevens te lezen.

Nederlanders namen niet alleen maatregelen op hun computer of tablet, maar ook op hun smartphone. Zo heeft 70 procent bij het installeren of gebruik van een app de toegang tot persoonlijke gegevens zoals de locatie, foto's of een lijst met contactpersonen geweigerd.

Mensen met meer ervaring treffen vaker maatregelen

Mensen die ervaring hebben met internet, computers, tablets of smartphones troffen vaker maatregelen om persoonsgegevens op het internet te beschermen dan mensen met weinig ervaring en dergelijke apparatuur.

Van de 12- tot 65-jarigen meldde 93 procent hun persoonsgegevens op het internet te beschermen. Bij personen tussen de 65 en 75 jaar zakte dit percentage naar 81 procent en bij de 75-plussers naar 70 procent.

Nederland scoort het beste van alle 27 EU-landen

Nederland doet het vergeleken met andere landen erg goed. Ons land had in 2020 van alle 27 EU-landen het hoogste percentage internetgebruikers tussen 16 en 75 jaar dat maatregelen nam om persoonlijke informatie op het internet te beschermen (93 procent).

Het EU-gemiddelde is 78 procent. Naast Nederland, scoren ook Oostenrijk en Finland (beide 90 procent) goed. Roemenië staat met 52 procent onderaan.

CBS: 9 op de 10 internetgebruikers beschermen persoonsgegevens