Een deel van de bevolking van Myanmar lijkt zondag weer toegang te hebben tot het internet, meldt internetmonitor NetBlocks. De toegang tot het internet werd een dag eerder grotendeels geblokkeerd na aanhoudende protesten tegen de staatsgreep in het Zuidoost-Aziatische land.

Het internet in Myanmar is instabiel sinds de militaire junta op 31 januari in opstand kwam tegen de zittende regering en de democratisch verkozen leider Aung San Suu Kyi arresteerde. Het leger beweert dat er fraude plaatsvond bij de verkiezingen van afgelopen november.

NetBlocks, dat de internetvrijheid in de gaten houdt, schrijft dat het leger vermoedelijk een centrale internetblack-out heeft afgedwongen.

De junta blokkeerde eerder deze week de toegang tot socialemediaplatformen als Twitter, Facebook, WhatsApp en Instagram, nadat burgers van het land zich daarop hadden uitgesproken tegen de coup. Sinds zaterdag vinden er grote protesten plaats in het land. Kort daarop volgde een bijna volledige blokkade van het internet.

NetBlocks zegt niet te weten hoelang burgers van Myanmar weer gebruik kunnen maken van het internet. De deblokkade zou tijdelijk kunnen zijn. Toegang tot sociale media lijkt nog steeds niet mogelijk.