Gesprekken tussen Apple en autofabrikanten Hyundai en Kia over de ontwikkeling van zelfrijdende auto's zijn gepauzeerd, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet duidelijk of en wanneer de onderhandelingen worden hervat.

Verschillende media meldden de voorbije maanden dat Apple en Hyundai aan een verbond werkten en samen zelfrijdende auto's wilden maken. Het Zuid-Koreaanse autoconcern berichtte in januari zelf met de iPhone-maker in gesprek te zijn, maar trok die verklaring later weer in.

De bekendmaking door Hyundai zou tot boosheid bij Apple hebben geleid. Het Amerikaanse bedrijf houdt de ontwikkeling van nieuwe producten vaak jarenlang strikt geheim. Daarnaast zijn er volgens ingewijden interne conflicten bij Hyundai, dat een meerderheidsbelang in Kia heeft. De twee merken zijn het niet eens over wie de eventuele Apple Car mag produceren. Apple wilde tegenover Bloomberg niet reageren.

Er wordt al jaren rekening mee gehouden dat Apple zich op de automarkt stort. Daarmee zou het bedrijf het voorbeeld van andere grote technologieconcerns volgen. Zo werkt Alphabet, het moederbedrijf van Google, via de dochteronderneming Waymo al jaren aan zelfsturende auto's.

Microsoft maakte onlangs bekend samen met General Motors te investeren in een start-up voor autonome voertuigen.