John Matze, de directeur van het omstreden sociale netwerk Parler, is door het bestuur van het bedrijf ontslagen, bevestigt hij na eerdere berichtgeving door nieuwszender Fox Business.

Parler won vorig jaar aan populariteit, met name onder aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Het sociale medium profileert zich als een plek met meer vrijheid dan op traditionele sociale media.

Het sociale medium werd op zwart gezet na de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers op 6 januari. Sinds ruim twee weken geleden is de website weer online, maar nog niet te gebruiken.

"Het Parler-bestuur onder leiding van Rebekah Mercer heeft op 29 januari besloten om mijn positie als CEO te beëindigen", aldus Matze in een memo aan het personeel. "Ik heb geen rol gespeeld in dit besluit."

"De laatste maanden heb ik constant verzet gezien tegen mijn visie, mijn sterke geloof in de vrijheid van meningsuiting en mijn kijk op hoe Parler beheerd moet worden", schrijft hij verder. Waarom Matze aan de kant is gezet, wordt niet duidelijk gemaakt.

Matze wilde na Capitool-bestorming toch toezicht gaan houden

Parler werd na de bestorming van het Capitool door Google en Apple uit de appwinkels verwijderd, omdat het sociale medium niet ingreep bij berichten die mogelijk aanzetten tot geweld. Op 13 januari zei Matze dat de tijd er rijp voor was om toch toezicht te gaan houden.

Mercer is geldschieter van Parler en dochter van miljardair en donateur Robert Mercer. De familie investeerde in onder meer de conservatieve site Breitbart, de Trump-presidentscampagne in 2016 en het omstreden databedrijf Cambridge Analytica.