Gebruikers van de CoronaMelder hoeven niet langer vijf dagen te wachten op een test als de app ze heeft gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest van een besmette persoon. Zij kunnen zich voortaan direct laten testen, blijkt uit nieuwe richtlijnen die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag heeft gepubliceerd.

De nieuwe richtlijnen, die zijn opgesteld door het RIVM, zijn volgens het ministerie een reactie op de komst van besmettelijkere varianten van het coronavirus uit Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Het doel van de richtlijnen is om besmette personen sneller op te sporen.

Gebruikers van de CoronaMelder kunnen zich vanaf woensdag direct laten testen als ze een melding krijgen dat ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij hoeven niet langer te wachten tot vijf dagen na het laatste contact met de betreffende persoon om zich te kunnen laten testen, zoals tot nu toe het geval was.

Wanneer mensen zich binnen vijf dagen na het laatste contact laten testen en de uitslag negatief is, is wel een tweede test nodig. Die moet dan worden afgenomen op of na de vijfde dag na het laatste contact. Gebruikers die zich op of na de vijfde dag voor het eerst laten testen, hebben geen tweede test nodig.

CoronaMelder heeft voortaan een pauzefunctie

Een tweede verandering is dat de CoronaMelder voortaan op pauze kan worden gezet.

"Deze pauzefunctie is één van de meest aangevraagde toevoegingen aan de app en vooral geschikt voor gebruikers die hun telefoon regelmatig (moeten) achterlaten in de buurt van andere telefoons. Dat geldt bijvoorbeeld voor scholieren die telefoons moeten inleveren bij aanvang van de les of werknemers die hun telefoon achterlaten in een kluisje", schrijft het ministerie.

Door de pauzefunctie te activeren houdt de app niet langer bij of een gebruiker zich in de buurt bevindt van andere gebruikers van de CoronaMelder. In de app kun je aangeven hoe lang de pauze moet duren, met een maximum van twaalf uur.

Als de ingestelde pauzetijd voorbij is, krijgen gebruikers een melding dat ze de CoronaMelder weer moeten activeren. Dit gebeurt niet automatisch, maar moet handmatig worden gedaan. De melding herhaalt zich elke 60 minuten totdat de CoronaMelder weer is gestart.

De nieuwe richtlijnen zijn per direct opgenomen in de CoronaMelder. Gebruikers hoeven geen update uit te voeren.