De politie heeft woensdag een vierde verdachte aangehouden in verband met de diefstal van data bij de GGD. Het gaat om een 22-jarige man uit Heiloo, meldt de politie.

Op 23 januari arresteerde de politie al twee GGD-medewerkers omdat ze privégegevens van geteste personen zouden hebben verhandeld. Het ging om een 23-jarige man uit Alblasserdam en 21-jarige man uit Heiloo. De twee werkten bij een callcenter van de GGD.

Dinsdag werd een derde persoon, een 25-jarige man uit Amstelveen, opgepakt. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde eerder aan NU.nl dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten.

Vorige week bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat miljoenen privégegevens van Nederlanders uit de coronasystemen van de GGD illegaal zijn verhandeld. Het gaat om informatie die in twee computersystemen van de GGD staat vermeld. Het ene systeem wordt gebruikt om coronatests te registreren, terwijl het andere wordt ingezet voor het bron- en contactonderzoek.

De handelaren boden de woonadressen, telefoonnummers en burgerservicenummers van Nederlanders voor bedragen tussen 30 en 50 euro aan. Dat gebeurde via de chatdienst Telegram. Een koper kan deze informatie misbruiken voor bijvoorbeeld identiteitsfraude.

Vanaf andere accounts werden grotere datasets met informatie van tienduizenden Nederlanders verkocht. De handelaren beweerden de privé-informatie van bekende Nederlanders te kunnen aanbieden.