De politie heeft dinsdag een derde verdachte aangehouden in verband met de diefstal van data bij de GGD. Het gaat om een 25-jarige man uit Amstelveen.

Eerder arresteerde de politie al twee GGD-medewerkers, een 23-jarige man uit Alblasserdam en een man van 21 jaar uit Heiloo, omdat ze privégegevens van geteste personen zouden hebben verhandeld. De twee werkten bij een callcenter van de GGD.

De GGD meldde eind vorige week dat nog meer mensen waren aangehouden, maar kwam daar later op terug. In een verklaring meldde de instantie vrijdag dat "toen bekend werd dat er persoonsgegevens buiten onze 'poorten' terecht waren gekomen - direct twee mensen zijn gearresteerd. En afgelopen week nog meerdere". Die laatste zin is vervolgens verwijderd.

Vorige week bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat miljoenen privégegevens van Nederlanders uit de coronasystemen van de GGD illegaal zijn verhandeld. Het gaat om informatie die in twee computersystemen van de GGD staat vermeld. Het ene systeem wordt gebruikt om coronatests te registreren, terwijl het andere wordt ingezet voor het bron- en contactonderzoek.

De handelaren boden de woonadressen, telefoonnummers en burgerservicenummers van Nederlanders voor bedragen tussen 30 en 50 euro aan. Dat gebeurde via de chatdienst Telegram. Een koper kan deze informatie misbruiken voor bijvoorbeeld identiteitsfraude.

Vanaf andere accounts werden grotere datasets met informatie van tienduizenden Nederlanders verkocht. De handelaren beweerden de privé-informatie van bekende Nederlanders te kunnen aanbieden.