In het laatste kwartaal van 2020 zijn vier keer zoveel Chromebooks verscheept als in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys.

In het vierde kwartaal werden meer dan 11 miljoen Chromebooks verzonden door fabrikanten, terwijl dat er in het laatste kwartaal van 2019 nog 2,5 miljoen waren.

Het wijst op een veel grotere vraag naar de laptops, die draaien op een webgericht besturingssysteem van zoekgigant Google. In heel 2020 zijn er 30 miljoen exemplaren verscheept.

De Chromebooks zijn volgens Canalys vooral populair in de Verenigde Staten en West-Europa. Scholen gebruiken veel Chromebooks en willen steeds vaker dat iedere student een eigen apparaat heeft. De groei kwam midden in een pandemie, waardoor veel scholieren vanuit huis moesten studeren.

HP is volgens de onderzoeker marktleider met 3,5 miljoen verscheepte Chromebooks in het kwartaal. Lenovo zag zijn Chromebook-verkoop met 1.766 procent groeien, naar 2,8 miljoen laptops. Daarmee snoept Lenovo ook marktaandeel weg bij HP.