Het Chinese techbedrijf Xiaomi heeft vrijdag zijn Mi Air Charge Technology aangekondigd. Het gaat om een oplaadsysteem dat apparaten "tot op enkele meters afstand" door de lucht kan opladen.

Met het systeem kunnen volgens Xiaomi meerdere apparaten tegelijk opgeladen worden met een vermogen van 5 watt. Spullen die tussen de telefoon en het kastje staan, zouden het oplaadproces niet verstoren.

Het basisstation heeft 144 antennes waarmee millimetergolven worden uitgezonden. Xiaomi heeft voor smartphones een systeem bedacht waarin veertien kleine antennes zijn gebundeld. Daarmee worden de golven ontvangen waardoor de telefoon opgeladen kan worden.

Xiaomi zegt uiteindelijk ook andere gadgets, zoals smartwatches, te willen laden met het systeem. Ook slimme apparaten in huis, zoals lampen en speakers, moeten via het systeem opgeladen kunnen worden.

Het is de vraag wanneer de technologie daadwerkelijk op de markt komt. Xiaomi maakte verder geen details bekend. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen The Verge dat dit jaar nog geen producten op de markt verschijnen die met de technologie werken. Xiaomi wil ook niet kwijt op welke termijn dat wel gebeurt.

In het verleden hebben andere bedrijven ook dit soort draadloze laadsystemen gepresenteerd. In 2015 presenteerde het bedrijf Energous bijvoorbeeld al technologie hiervoor op de techbeurs CES. Twee jaar later kreeg het bedrijf goedkeuring van de Amerikaanse communicatiewaakhond FCC voor de ontwikkeling. Het systeem is echter nog steeds niet op de markt.

Zo wil Xiaomi zijn apparaten 'door de lucht' opladen
43
Zo wil Xiaomi zijn apparaten 'door de lucht' opladen