
Fraudehelpdesk: Veertig meldingen te herleiden tot diefstal uit GGD-systemen
De personen die bij de Fraudehelpdesk aanklopten hadden zich bij de GGD laten testen op het coronavirus. Zij kregen later een verdacht telefoontje uit naam van de GGD met de vraag om meer informatie aan te leveren over personen met wie zij in contact waren geweest.
"De meeste gevallen vonden wij ook verdacht", aldus Wijngaarde. "Als het niet echt de GGD was die belde, is de melding absoluut te herleiden aan gelekte informatie uit de GGD-systemen."
"Deze mensen waren al eens gebeld voor het contactonderzoek, maar kregen opnieuw een telefoontje. Het was duidelijk dat de beller gegevens had die alleen uit de GGD-systemen kunnen komen."
De GGD voert normaal gesproken contactonderzoek uit als iemand besmet blijkt met het coronavirus. De organisatie vraagt de besmette persoon om contactgegevens aan te leveren van personen die in de buurt zijn geweest, zodat zij gewaarschuwd kunnen worden.
Bij mensen die aanklopten bij de Fraudehelpdesk, ging een belletje rinkelen omdat de persoon aan de andere kant van de lijn om extra gegevens vroeg, zoals het burgerservicenummer. "Waarom zou de GGD dat hiervoor nodig hebben?", stelt Wijngaarde.
GGD-systemen al maanden lek
Maandag onthulde RTL Nieuws dat er grootschalige handel plaatsvindt in informatie afkomstig uit de GGD-systemen. De privégegevens van Nederlandse burgers die zich hebben laten testen, worden te koop aangeboden.
De GGD wist al maanden intern dat zijn systemen niet goed beveiligd waren, meldt RTL Nieuws donderdag. Door berichtgeving van Nieuwsuur uit september en het AD uit november werd ook al duidelijk dat in de systemen gegrasduind kon worden.
NUjij: Uitgelichte reacties