Telecomapparatuur van "onbetrouwbare leveranciers", waaronder het Chinese Huawei, is volgens het Witte Huis een bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.

De VS zal ervoor zorgen dat telecomnetwerken geen apparatuur van dit soort verkopers gebruiken en streeft naar samenwerking met bondgenoten om zijn netwerken veilig te stellen, zei een woordvoerder van het Witte Huis woensdag.

Daarmee neemt het Witte Huis van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden een standpunt in over de omgang met Huawei. Bidens voorganger Donald Trump voerde al een strijd tegen Huawei, omdat het bedrijf spionage voor Peking zou kunnen faciliteren.

De Chinese fabrikant van telecomapparatuur kreeg het daardoor ook moeilijk in Europa. Brussel stelde strengere eisen voor telecomnetwerken die gebruik willen maken van Chinese apparatuur.

Hard bewijs dat Huawei voor China spioneert, is nooit geleverd, maar deskundigen waarschuwen wel voor de risico's. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) noemt China als een van de landen die digitaal actief in Nederland spioneert.

De door Biden voorgedragen kandidaat-minister van Economische Zaken liet dinsdag al merken dat het Witte Huis de harde lijn van de regering-Trump tegen Huawei wil doorzetten.

Huawei heeft aantijgingen van spionage altijd ontkend en zegt dat het elk verzoek om voor China op het Westen te spioneren, zal weigeren.

Providers zetten 5G-netwerk aan: risico op spionage afgedekt?
268
Providers zetten 5G-netwerk aan: risico op spionage afgedekt?