Nintendo zou door Europese toezichthouders moeten worden aangepakt vanwege aanhoudende problemen met de controllers van de spelcomputer Switch, vinden de Consumentenbond en negen andere Europese consumentenorganisaties.

Volgens de organisaties misleidt de Japanse fabrikant consumenten door hen niet te informeren over de beperkte levensduur van de zogenoemde Joy-Cons.

Bij een speciaal hiervoor opgezet meldpunt klaagden bijna 25.000 consumenten uit diverse landen dat de poppetjes in de spellen van Nintendo soms bewegen zonder dat de speler de controller aanraakt. Dit probleem wordt de Joy-Con-drift genoemd. Ook Nederlandse consumenten dienden duizenden klachten in.

De topman van Nintendo bood een aantal maanden geleden al zijn excuses aan voor de problemen, maar tot echte actie heeft dit niet geleid. Ook weigert het bedrijf volgens de Consumentenbond vaak de kapotte controllers gratis te repareren of te vervangen.

"Het bedrijf bleef de controllers verkopen, terwijl Nintendo wist dat ze niet deugden", zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. Ze wil dat nationale autoriteiten en de Europese Commissie ingrijpen. "Nintendo moet gedwongen worden het ontwerp van de controllers aan te passen en kosteloze reparatie aanbieden aan gedupeerden."