De Italiaanse privacywaakhond heeft de Chinese app TikTok vrijdag opgedragen om per direct alle accounts van gebruikers van wie de leeftijd niet kan worden geverifieerd te blokkeren.

De aanleiding hiervoor is de dood van een tienjarig meisje, dat waarschijnlijk via het sociale medium had meegedaan aan de zogenoemde blackout challenge, waarbij je wordt uitgedaagd om jezelf zo lang mogelijk te verstikken.

In een verklaring zegt de waakhond dat TikTok eerder had toegezegd gebruikers van onder de dertien jaar te blokkeren, maar dat die regels makkelijk te omzeilen waren. Daarom moet de Chinese app nu alle gebruikers van wie de leeftijd niet bevestigd is blokkeren.

Hierdoor kunnen die accounts niet meer reageren en ook zelf geen video's uploaden. De blokkade geldt tot ten minste 15 februari, meldt de privacywaakhond. Het is niet bekend hoeveel accounts hieronder vallen. TikTok heeft nog niet gereageerd.

TikTok laat zaterdag weten de melding van de Italiaanse privacyautoriteit te bekijken. Het bedrijf stelt dat privacy en veiligheid een topprioriteit hebben en dat het regelmatig verbeteringen doorvoert om (jonge) gebruikers te beschermen.

Politie onderzoekt dood meisje

De Italiaanse privacywaakhond tikte het bedrijf in december ook al op de vingers. Volgens de autoriteiten in het land doet TikTok te weinig om minderjarigen op het platform te beschermen.

De politie is een onderzoek gestart naar de dood van het meisje. Zo wordt uitgezocht of iemand haar heeft uitgedaagd om mee te doen aan de blackout challenge en daarmee mogelijk heeft aangezet tot zelfdoding. De dood van het meisje leidde tot een golf van verontwaardiging in Italië.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Aanvulling: De reactie van TikTok is zaterdagmiddag aan het artikel toegevoegd.