Internetgigant Google dreigt vrijdag te stoppen met zijn zoekmachine in Australië. De reden daarvoor is een voorstel voor een nieuwe gedragscode die Google zou verplichten om te betalen voor links naar nieuwsartikelen.

Google-topvrouw Mel Silva zei vrijdag in de Australische senaat dat de wetgeving onwerkbaar is en dat het bedrijf onmogelijk het financieel risico kan berekenen. "De Australische markt verlaten is de enige rationele beslissing als deze wet erdoor komt", zei Silva.

Het wetsvoorstel werd in december geïntroduceerd in het Australische parlement. Volgens het Australische persbureau AAP zou Google boetes tot 10 miljoen Australische dollar (6,4 miljoen euro) moeten betalen als het de uitgevers weigert te betalen voor hun artikelen. In eerste instantie zou de wetgeving gelden voor de nieuwsfeed van Facebook en Google Search.

Premier Scott Morrison zei niet gevoelig te zijn voor het dreigement van Google: "Het is Australië dat de regels opstelt over wat toegestaan is in Australië, en het is ons parlement dat daarover beslist. Zij die bereid zijn binnen dit kader in Australië te werken, zijn welkom. Maar we buigen niet voor dreigementen."

Donderdag werd bekend dat Google in Frankrijk gaat betalen voor het gebruik van berichten van nieuwsredacties en uitgeverijen. Daarover heeft het, op aandringen van de Franse mededingingswaakhond, een overeenkomst bereikt met Alliance de la Presse d'Information Générale, een van de grootste Franse uitgeverijen waaronder bijna driehonderd titels vallen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.