Sociale media spelen steeds vaker een rol in zedenzaken waarbij jongeren van tussen de elf en vijftien jaar oud betrokken zijn, blijkt donderdag uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in opdracht van de politie en het Openbaar Ministerie.

Bij ruim een kwart van de vorig jaar onderzochte zaken, werd het eerste contact via internet gelegd. In 2019 ging het om 20 procent, in 2018 was dat 11 procent.

Forensisch artsen van het NFI onderzochten in het afgelopen jaar in totaal 86 acute zedenzaken met jeugdigen van tussen de elf en vijftien jaar oud. Het instituut noemt een zaak acuut als het seksueel misbruik in de voorafgaande zeven dagen heeft plaatsgevonden.

In 23 gevallen bleek het eerste contact tussen het slachtoffer en de pleger via sociale media te zijn gelegd. In vijftien gevallen werd het eerste contact gelegd via Snapchat, een onder jongeren erg populaire app om foto's mee te maken en delen. In 2019 was dat bij slechts twee zaken het geval; toen liepen de contacten vooral via Instagram.

"We zien een duidelijk stijgende tendens van de invloed van sociale media in de zaken die wij onderzocht hebben afgelopen jaar", zegt forensisch arts Wouter Karst van het NFI. "We vinden het belangrijk dit signaal te delen, om kinderen en ouders te waarschuwen." Ook de politie ziet dat smartphones en sociale media vaker een rol spelen in zedenzaken en vindt het belangrijk dat ouders en kinderen alert leren zijn op risico's.

Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld (CSG), noemt de cijfers "zorgelijk". "Plegers weten precies hoe ze het aan moeten pakken. Ze hebben het ervoor over te investeren in het contact met de puber. Uiteindelijk komt het tot een fysieke afspraak, met alle gevolgen van dien. De impact van dit type misbruik voor het slachtoffer en zijn of haar gezin mag niet onderschat worden", zegt ze.

De meeste zedenmisdrijven vinden nog altijd binnen de huiselijke kring en familiekring plaats. De slachtoffers zijn bijna altijd meisjes. In het afgelopen jaar was één jongen slachtoffer in een zedenzaak.