Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Hoe techbedrijven geweld tijdens Bidens inauguratie proberen te voorkomen

Joe Biden wordt woensdag beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Hij volgt president Donald Trump op. Welke maatregelen nemen de grootste technologiebedrijven ter wereld om geweld op de dag van de inauguratie te voorkomen?
Door NU.nl

In de nasleep van de aanval op het Capitool op 6 januari hebben verschillende technologiebedrijven maatregelen genomen om de verspreiding van gewelddadige inhoud op hun platforms te stoppen.

Ook woensdag zetten deze bedrijven de nodige stappen om de kans op geweld tijdens de inauguratie te verkleinen. Deze maatregelen worden er genomen.

Facebook

Facebook verbiedt gebruikers evenementen in de buurt van het Witte Huis ten tijde van de inauguratie aan te maken, zo meldde de techreus vorige week op zijn website. Op die manier hoopt het sociale netwerk te voorkomen dat de site wordt misbruikt om bijvoorbeeld rellen te organiseren.

Daarnaast kijken beheerders van Facebook naar alle evenementen die iets met de inauguratie te maken hebben. Als daarmee de regels worden overtreden, worden ze verwijderd.

De mogelijkheden van gebruikers in de Verenigde Staten die vaak de regels hebben geschonden, worden tijdens de inauguratie verder beperkt. Ze mogen bijvoorbeeld geen livestreams uitzenden en geen evenementen aanmaken. Het Facebook-account van Trump is geblokkeerd.

Twitter

Twitter zal de inauguratie dinsdag live uitzenden, meldt het bedrijf in een blog. Het sociale medium werkt samen met de Amerikaanse overheid om de overgang van Twitter-accounts van het Witte Huis voorspoedig te laten verlopen. Het gaat onder andere om het account @POTUS, dat toebehoort aan de president van de Verenigde Staten. Ook de accounts @WhiteHouse, @VP, @FLOTUS en @PressSec worden overgezet.

Ook heeft Twitter sinds de bestorming op het Capitool op 6 januari ruim 70.000 accounts verwijderd die namens de complotbeweging QAnon desinformatie verspreidden. Het bedrijf treft hardere maatregelen, "omdat misleidende en valse informatie rondom de presidentiële verkiezingen van 2020 de basis zijn voor geweld in het land". Het sociale medium heeft het account van Trump permanent geblokkeerd.

Verder mogen berichten die tegen de richtlijnen van het bedrijf indruisen niet meer beantwoord worden. Het is wel toegestaan om berichten op de eigen tijdlijn te delen en te voorzien van eigen commentaar.

YouTube

Trump is voor nog eens zeven dagen geblokkeerd door YouTube, meldde het bedrijf dinsdag. Gedurende die periode kan het vertrekkende staatshoofd geen video's meer uploaden of livestreams starten.

YouTube blokkeerde Trump vanwege "constante zorgen over nieuw geweld". Ook de reactiemogelijkheid onder eerdere video's blijft voorlopig uitgeschakeld.

YouTube schorste het account van Trump een week geleden wegens het schenden van de platformregels. Het account zou aanvankelijk voor een week worden geblokkeerd. Het bedrijf besloot de blokkade te verlengen, waardoor Trump tijdens de inauguratie niet bij zijn account kan.

Verder heeft Google politieke advertenties in de aanloop naar de inauguratie geblokkeerd. Ook advertenties die verwijzen naar de afzetting van Trump, de inauguratie van Biden of de Capitool-rellen zijn niet toegestaan.


Lees meer over:

YouTubeFacebookTwitterJoe BidenDonald TrumpTech

Aanbevolen artikelen