Ziggo start volgende maand met het afsluiten van analoge radio via de kabel. Eind februari zijn de eerste klanten aan de beurt, eind 2021 moet heel Nederland zijn omgeschakeld naar digitale radio, meldt de internetprovider dinsdag op zijn website.

Klanten uit de regio Capelle aan den IJssel maken op woensdag 24 februari als eerste de overstap van analoge naar digitale radio via de kabel. Welke regio daarna aan de beurt is, is niet duidelijk. De provider wil dat eind 2021 alle klanten zijn omgeschakeld naar digitale radio.

Volgens Ziggo luistert op dit moment al zo'n 95 procent van de Nederlanders radio op een andere manier dan analoog via de kabel. Slechts 5 procent maakt er nog wel gebruik van. "Dat is natuurlijk sowieso al een heel kleine groep", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Bovendien is Ziggo in 2018 al begonnen met het omschakelen van analoge naar digitale televisie. "Dat proces is nu bijna afgerond, dus voor ons is het een logische stap om nu ook met analoge radio te stoppen", zegt de woordvoerder.

De internetprovider zegt ook de laatste partij te zijn die nog analoge radio aanbiedt: alle andere aanbieders zijn hier al eerder mee gestopt.

Internetsnelheid kan worden verhoogd

Door het omschakelen van analoge naar digitale radio, zegt Ziggo ruimte vrij te maken op het netwerk. Waar die vrijgekomen ruimte in de toekomst voor zal worden ingezet, is nog niet helemaal duidelijk.

"We zijn nog aan het onderzoeken wat we met de vrijgekomen bandbreedte gaan doen. Maar het ligt in het verlengde dat dat met het verhogen van de internetsnelheid te maken heeft."