Turkije heeft dinsdag het plaatsen van advertenties op Twitter en Pinterest verboden, waardoor de twee bedrijven inkomsten mislopen. De maatregel is een instrument uit een omstreden internetwet die sinds vorig jaar van kracht is.

Volgens die wet moeten sociale media content verwijderen als de Turkse autoriteiten daarom vragen. Voorheen moest Ankara de toegang tot de site blokkeren als het van mening was dat berichten of beelden onwelgevallig waren.

Critici stellen dat de wet de Turkse regering de macht geeft om kritische burgers in binnen- en buitenland de mond te snoeren. Sociale media zijn een toevluchtsoord voor Turken, aangezien de overheid reguliere media stevig vastgrijpt.

Om de naleving van de wet in goede banen te leiden, moeten socialemediabedrijven een vertegenwoordiger in het land aanwijzen. Maandag werd bekend dat Facebook heeft besloten aan die eis te voldoen. YouTube, onderdeel van Google, maakte een maand geleden bekend hetzelfde te doen.

Naast het wegnemen van advertentieomzet kan Turkije op basis van de wet ook boetes opleggen en het internetverkeer voor 90 procent stremmen, waarmee een site praktisch onbereikbaar wordt.

Pinterest, Twitter en zijn livestreamingdienst Periscope, die ook door het advertentieverbod is getroffen, waren niet bereikbaar voor een reactie.