Jay Y. Lee, de vicevoorzitter van het Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung, is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van dertig maanden. Lee moest opnieuw terechtstaan voor omkoping van een assistent van voormalig president Park Geun-hye.

De 52-jarige Lee werd in 2017 al veroordeeld tot vijf jaar cel voor omkoping. De straf werd ingekort nadat hij in beroep was gegaan, waardoor hij na een jaar weer een vrij man was.

In de Zuid-Koreaanse wet staat dat alleen een gevangenisstraf van maximaal drie jaar kan worden ingekort. Langere celstraffen moeten worden uitgezeten, tenzij de president gratie verleent.

De zaak werd door de Hoge Raad teruggestuurd naar het hof in Seoul, dat maandag zijn oordeel velde. Lee kan opnieuw naar de Hoge Raad stappen, maar omdat de zaak daar eerder al is verschenen, is de kans op succes klein.

Lee staat door veroordeling bij familiebedrijf aan zijlijn

Lee is de zoon van oud-voorzitter Lee Kun-hee. Hij belandde in 2014 in het ziekenhuis na een hartaanval. Sindsdien staat de jongere Lee aan het roer van Samsung, hoewel hij de functie van voorzitter niet formeel vervulde. De oudere Lee overleed in oktober.

Door zijn veroordeling zal de jongere Lee aan de kant worden gezet bij grote beslissingen van de chaebol, een term voor Zuid-Koreaanse familieconglomeraten.

Samsung is vooral bekend van zijn consumentenelektronica, maar is ook actief in onder meer scheepsbouw en de medische wereld.

Naar verwachting wordt het jaar dat Lee al in de gevangenis heeft gezeten van zijn straf af gehaald, waardoor hij nog achttien maanden de cel in moet.