Wat is de beste draadloze koptelefoon? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Koptelefoons zijn er in veel verschillende vormen. Draadloze oordopjes zijn tegenwoordig populair en handig voor tijdens wandelen of sporten. Maar voor thuiswerken of onderweg in de trein zit een gewone koptelefoon vaak prettiger.

De Consumentenbond test verschillende soorten koptelefoons op onder meer geluidskwaliteit, draagcomfort en duurzaamheid. Er zijn in totaal 171 koptelefoons getest die goed verkrijgbaar zijn.

Binnen de categorie draadloze koptelefoons is een model van Sony de Beste uit de Test. Een koptelefoon van JBL is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Sony WH-1000XM3

Dit model van Sony is een draadloze koptelefoon die 'over je oor' heen valt. Hij is al wat langer op de markt, maar wint het van de nieuwere modellen. Ook gunstig: omdat hij al wat langer op de markt is, is hij ook flink in prijs gedaald.

De koptelefoon wordt geleverd met een reistasje. Hij werkt zowel draadloos als met draad. Er zit een los snoer bij waarmee je hem kunt aansluiten. Handig, want je kunt hem dan blijven gebruiken als de accu leeg is. De accu gaat overigens ruim 27 uur mee op een lading.

Hij zit lekker en comfortabel en de geluidskwaliteit is uitstekend. Hij heeft ook actieve ruisonderdrukking die erg goed werkt.

Met een app kun je vanaf je smartphone verschillende instellingen aanpassen, zoals de klank of ruisonderdrukking.

Beste Koop: JBL Live 650BTNC

Ben je op zoek naar een goede koptelefoon voor een wat lagere prijs, dan is de JBL een mooi alternatief. Hij valt 'over het oor' heen en wordt geleverd met een reistasje.

Hij zit comfortabel en de geluidskwaliteit is goed, al kan hij niet tippen aan de Sony.

Verder heeft hij actieve ruisonderdrukking, die aardig werkt. En de accuduur is prima (ruim 22 uur).

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.