De CoronaMelder werkt door een storing bij Google momenteel niet bij Android-gebruikers, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag.

Appgebruikers met een Android-telefoon krijgen vanwege de storing geen melding als ze bij een positief geteste persoon in de buurt zijn geweest. De meldingen gaan niet verloren, ze komen alleen wat later, laat het ministerie weten. Gebruikers met een iPhone hebben geen last van de storing.

De storing treft de technologie van Google achter de melder, het zogenoemde Android Exposure Notifications System. Google laat weten "met man en macht" aan een oplossing te werken. Het is niet bekend hoelang het zal duren om de storing te verhelpen.

Ook in andere landen haperen de corona-apps van Android-gebruikers door de storing. Vrijwel elke telefoon in de wereld draait op de besturingssystemen Android van Google of iOS van Apple.

De twee techreuzen hebben een systeem ontwikkeld dat overheden kunnen gebruiken om hun eigen corona-apps te bouwen. Nederland heeft zo de CoronaMelder ontwikkeld. Die is sinds 10 oktober landelijk te gebruiken en is bijna 4,5 miljoen keer gedownload.