Amazon Web Services heeft gereageerd op de aangespannen rechtszaak door het socialemediaplatform Parler, nadat Amazon de webhosting van Parler stopte. Volgens Parler is er sprake van contractbreuk en machtsmisbruik, maar Amazon noemt die claim ongegrond.

Amazon haalde Parler naar eigen zeggen offline, omdat op het sociale medium werd opgeroepen tot geweld. De rol die het platform bij de bestorming van het Capitool speelde, gaf daarbij vermoedelijk de doorslag. Amazon had Parler al gewaarschuwd voor berichten die op de dienst werden verspreid, maar het sociale medium trad daar volgens Amazon niet adequaat tegen op.

Amazon zegt dat juist Parler contractbreuk heeft gepleegd. Het bedrijf noemt het stoppen van de webhosting "een laatste redmiddel".

"In deze zaak toonde Parler zich niet bereid en niet kundig om content van de Amazon-servers te verwijderen waarmee de publieke veiligheid werd bedreigd", schrijft Amazon. "Het gaat hierbij om het aanmoedigen en plannen van verkrachting, mishandelen en vermoorden van bestuurders en burgers die met naam en toenaam werden genoemd."

Amazon verwijst naar de door Trump bekritiseerde Section 230-wet, waarin techplatforms immuniteit wordt geboden voor hun moderatieregels. "Dit is precies wat hier aan de orde is", schrijft Amazon. "Wij blokkeerden de toegang tot content die wij extreem gewelddadig en intimiderend vinden."

Parler heeft nog niet gereageerd. De dienst eist dat de rechter het offline halen van het platform terugdraait.