De Amerikaanse president Donald Trump kan minimaal een week lang geen nieuwe video's op zijn YouTube-kanaal plaatsen, omdat hij de regels van het platform heeft overtreden. Dat maakt YouTube woensdag bekend op Twitter.

"Het kanaal heeft nu een eerste waarschuwing gekregen en kan daarom minimaal zeven dagen geen nieuwe video's uploaden", schrijft YouTube. Het bedrijf kan de schorsing na een week nog verlengen.

YouTube haalde een recent geplaatste video offline waarin volgens de dienst werd opgeroepen tot geweld. Het is niet bekend om welke video het gaat en wat Trump precies heeft gezegd.

Naast een video van Trump werden ook twee video's van het YouTube-kanaal van het Witte Huis gehaald, omdat ze de huisregels overtraden, schrijft The Verge. Verder worden reacties onder video's van Trump voorlopig uitgeschakeld vanwege "bezorgdheid over geweld".

YouTube heeft nu een eerste waarschuwing gegeven. Een volgende waarschuwing resulteert in een schorsing van twee weken en een derde waarschuwing betekent normaliter het einde van een account.

YouTube verwijderde eerder al een video waarin Trump over de bestorming van het Capitool sprak. Daarin haalde hij nogmaals ongefundeerde claims aan over verkiezingsfraude en riep hij op tot verzet.

Andere techbedrijven grepen eerder in naar aanleiding van uitspraken van de president. Facebook en Instagram schorsten accounts van Trump voor onbepaalde tijd, maar in ieder geval tot na de inauguratie van de nieuwe president Joe Biden op 20 januari. Twitter schorste het account van Trump permanent.

Zo willen de Democraten Trump afzetten en dit raakt hij dan kwijt
235
Zo willen de Democraten Trump afzetten en dit raakt hij dan kwijt