Facebook heeft nog "geen plannen" om het geblokkeerde account van de Amerikaanse president Donald Trump vrij te geven. Dat zei operationeel directeur Sheryl Sandberg maandag op de Reuters Next-conferentie.

Sandberg is "blij" dat Facebook maatregelen heeft genomen tegen Trump. De Amerikaanse president kan als hij klachten heeft terecht bij de onafhankelijke toezichtraad van het sociale medium. De schorsing van Trump op Facebook was in eerste instantie voor onbepaalde tijd en minimaal tot na de inauguratie van aankomend president Joe Biden op 20 januari, liet oprichter Mark Zuckerberg vorige week weten.

Facebook verwijdert ondertussen ook berichten waarin de uitspraak 'stop the steal' wordt gebruikt. Aanhangers van Trump gebruiken de uitspraak sinds de afgelopen presidentsverkiezingen om complottheorieën te verspreiden.

Volgens het bedrijf overtreedt de uitspraak de regels van het platform voor oproepen tot geweld. "We hebben de originele Stop the Steal-groep in november verwijderd", aldus Facebook. "Sindsdien zijn we doorgegaan met het aanpakken van pagina's, groepen en evenementen die onze regels overtreden."

Trump ook verbannen van Twitter

Na de bestorming van het Capitool door de aanhangers van Trump en de daaropvolgende berichten die de president verstuurde, hebben sociale media maatregelen tegen Trump genomen. Op het door hem veelgebruikte platform Twitter is hij inmiddels permanent verbannen.

Sociale media liggen zelf ook onder vuur, omdat ze te weinig gedaan zouden hebben tegen opruiende teksten in de aanloop naar de rellen in Washington. Andere critici vinden dat sociale media een zittend president niet mogen censureren.