Twitter meldt dinsdag dat het sinds vrijdag ruim 70.000 accounts heeft verwijderd die uit naam van QAnon desinformatie verspreiden. Twitter neemt hardere maatregelen tegen de complottheorie sinds de bestorming van het Amerikaanse Capitool door aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen woensdag.

"Vanwege het geweld in Washington en het grotere risico op gevaar, zijn we begonnen met het permanent blokkeren van duizenden accounts die voornamelijk QAnon-materiaal deelden", aldus het bedrijf.

Twitter zegt in een blog dat het bedrijf hardere maatregelen treft "doordat misleidende en valse informatie rondom de presidentiële verkiezingen van 2020 de basis zijn voor geweld in het land".

Verdere maatregelen door het bedrijf zijn bijvoorbeeld ook dat berichten die tegen de richtlijnen van Twitter ingaan niet meer gedeeld of beantwoord mogen worden. Het is wel toegestaan om berichten te delen en te voorzien van eigen commentaar.

Techbedrijven zijn sinds bestorming Capitool strenger met handhaven regels

Sinds de bestorming hebben meerdere techbedrijven, zoals ook Facebook en TikTok, hard ingegrepen om hun richtlijnen beter na te leven. Zo zijn de accounts van president Trump zelf verwijderd op onder meer Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat. Dit omdat zijn berichten mensen zouden hebben aangespoord om gewelddadig te handelen, zoals bij de bestorming van het Capitool.

Volgers van de QAnon-complottheorieën geloven onder meer dat een schaduwregering Trump probeert te ondermijnen. Aanhangers beschuldigen onder anderen prominente Democraten en Hollywoodsterren van pedofilie en satanisme.