De Amerikaanse president Donald Trump mag zijn Facebook- en Instagram-accounts voorlopig niet gebruiken, laat Facebook-CEO Mark Zuckerberg donderdag weten. De accounts blijven zeker de komende twee weken geblokkeerd.

De Facebook-topman heeft het besluit genomen, omdat zijn "platform is gebruikt om op te roepen tot een gewelddadige opstand tegen een democratisch verkozen regering". Het recht van het publiek om "brede toegang tot politieke informatie te hebben", weegt volgens Zuckerberg niet meer op tegen de risico's van Trumps gebruik van sociale media.

Een grote groep Trump-aanhangers bestormde woensdagavond het Capitool in Washington en bezette verschillende vleugels van het congresgebouw. Op dat moment zou de Amerikaanse Senaat stemmen over de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020. Trumps rivaal Joe Biden won deze verkiezingen.

De zittende president gebruikte zijn accounts de afgelopen weken meermaals om zijn achterban op te roepen tot verzet, omdat er fraude zou zijn gepleegd bij de verkiezingen. Hij leverde echter geen bewijs.

Na de bestorming blokkeerden verschillende sociale media, waaronder Facebook en Twitter, tijdelijk zijn accounts.