De politie heeft drie verdachten aangehouden vanwege WhatsApp-fraude. De mannen worden ervan verdacht "waarschijnlijk een groot aantal mensen" voor geld te hebben opgelicht met minimaal tien telefoons en verschillende simkaarten.

Bij WhatsAppfraude krijgt iemand een bericht dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft. "De mannen wisten alleen al in de maand oktober minimaal 45.000 euro van veelal oudere mensen af te troggelen", aldus de politie.

De mannen uit de regio Rotterdam haalden 06-nummers van internet en zochten onder anderen naar therapeuten. "Die hebben als eenmanszaak vaak een 06-nummer op hun website staan", meldt een rechercheur. "En vaak staan er op zo’n site nog meer persoonlijke gegevens."

De zaak kwam aan het rollen toen in een hotelkamer een mobiele telefoon werd gevonden, waarmee WhatsApp-fraude was gepleegd. Ook lag er een vuurwapen op de hotelkamer. Daarna begon een groot onderzoek waarvoor eind oktober een eerste verdachte werd aangehouden: een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Begin december werd een tweede verdachte opgepakt, een 18-jarige Rotterdammer.

Afgelopen maandag werd de derde verdachte aangehouden, een 23-jarige man uit Berkenwoude. De Capellenaar en Rotterdammer zitten sinds hun aanhouding vast en inmiddels in bewaring. De derde verdachte is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten.