Televisiemaker LG heeft de eerste modellen van zijn miniled-schermen gepresenteerd in een persbericht. De technologie wordt gezien als de opvolger van LCD-displays.

De nieuwe QNED-reeks wordt met schermen van maximaal 86 inch verkocht en heeft resoluties van 4K en 8K. De tv's worden komend jaar verkocht naast alternatieven met oled en lcd van de fabrikant.

Bij miniled worden achter de pixels kleine led-lampjes geplaatst om het beeld individueel te verlichten. Dat zorgt voor een hoger contrast dan lcd en voor een hogere helderheid dan oled. Daarnaast is er bij miniled nagenoeg geen kans op inbranding, wat bij oled wel kan gebeuren.

Bij de televisies van LG worden 30.000 leds gebruikt die moeten zorgen voor een contrast-ratio van een miljoen op één. De fabrikant belooft een beter kleurbereik, hoger contrast, verbeterde HDR en schermen die met 120 beeldjes per seconde verversen.

De prijs en exacte verkoopdatum zijn nog niet bekendgemaakt.

Meer miniled verwacht in 2021

Verwacht wordt dat steeds meer fabrikanten in 2021 de overstap naar miniled maken. Volgens geruchten zal ook Apple de iPad Pro in het eerste kwartaal van zo'n scherm voorzien.

Vermoedelijk zal ook televisiemaker Samsung in 2021 zijn miniled-televisies presenteren. Dit kan gebeuren op technologiebeurs CES, die wegens het coronavirus dit jaar vanaf 11 januari digitaal plaatsvindt.

Verbetering: In dit artikel stond eerst dat miniled gezien kan worden als opvolger van oledschermen. Miniled wordt echter gezien als opvolger van LCD-displays. Microled-technologie kan oled opvolgen.