Het Finse parlement heeft maandag gezegd dat de politie onderzoek doet naar de hack van een aantal e-mailaccounts van parlementsleden en -medewerkers. De cyberaanval werd in de afgelopen maanden uitgevoerd. Het technisch beveiligingssysteem van het parlement ontdekte de hack.

Wie er achter de computerinbraak kan zitten, is vooralsnog onduidelijk. Parlementsvoorzitter Anu Vehviläinen noemde de hack "een ernstige bedreiging voor onze democratie en de Finse samenleving".

"Om de cyberveiligheid te versterken, moeten we zelf onze landelijke maatregen nemen en actief de samenwerking aangaan binnen de EU en internationaal", voegde zij daaraan toe. Zolang het onderzoek loopt, geeft het Finse parlement verder geen commentaar.

"Dit is geen toeval", zegt de hoofdinspecteur van de Finse nationale recherche, die nog niet kon zeggen hoeveel e-mailaccounts er zijn gehackt. De hoofdinspecteur noemt de zaak "uitzonderlijk".

Eerder dit jaar werd ook het parlement van Noorwegen getroffen door een soortgelijke cyberaanval. Daar legden de autoriteiten een verband tussen de aanval en hackers die banden hebben met de Russische militaire veiligheidsdienst.