Wat is de beste activity tracker? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Een activity tracker is een armband waarmee je je stappen, bewegingen (bijvoorbeeld tijdens je slaap) en hartslag kunt bijhouden. Handig als je meer inzicht in je verbruikte calorieën wil krijgen. Ze zijn meestal eenvoudiger dan een smartwatch.

De Consumentenbond test activity trackers op onder meer fitnessmogelijkheden, gebruiksgemak en accuduur. Er zijn in totaal zestien activity trackers getest die goed verkrijgbaar zijn.

Een activity tracker van Fitbit is de Beste uit de Test. Een armband van HONOR is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Fitbit Charge 4

De Fitbit Charge 4 is een activity tracker die uitblinkt in nauwkeurigheid. Je stappen, afstand en hartslag bijhouden doet hij heel precies. De hartslagmeter is zeer nauwkeurig, vooral in rust of tijdens lichte inspanning. Tijdens hardlopen heeft hij wat meer moeite, maar scoort de armband nog steeds ruim voldoende.

De Fitbit heeft een ingebouwde gps. Je kunt daarmee zien hoe ver en in welk tempo je hebt gelopen of gefietst. Handig als je je telefoon liever thuis laat tijdens het sporten.

De armband zit comfortabel en voelt stevig aan. Via bluetooth kun je verbinding maken met je telefoon. Je kunt dan berichtjes ontvangen en lezen en zien of je gebeld wordt. Je kunt vanaf de armband helaas niet de muziek op je smartphone bedienen.

Een nadeel is dat het zwart-witscherm snel last heeft van lichtreflectie. Vooral buiten bij helder licht is het scherm lastig leesbaar. Ook duurt het opladen van de accu langer dan gemiddeld.

Beste Koop: HONOR Band 5

De HONOR Band 5 is een stuk goedkoper dan de Fitbit. Stappen tellen en afstand meten doet hij goed. Waar je vooral op inlevert is de hartslagmeter. Die presteert onvoldoende. Als een hartslagmeter voor jou juist belangrijk is, kun je beter een ander model kopen.

De activity tracker zit lekker en voelt stevig aan. Hij heeft geen ingebouwde gps.

Je kunt via bluetooth verbinding maken met je smartphone. Net als bij de Fitbit kun je berichtjes ontvangen en lezen en zien of je gebeld wordt. Ook kun je met dit model op Android-smartphones de muziek bedienen.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is altijd het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.