Vanwege de coronacrisis zijn er wereldwijd meer laptops, desktops en tablets aangeschaft om thuis te kunnen werken. Computerfabrikanten kunnen niet aan de toegenomen vraag voldoen en verwachten dat er nog tot 2022 tekorten zullen zijn.

Doordat mensen dit jaar veel meer moesten thuiswerken en studeren, is de verkoop van computers voor het eerst sinds 2008 weer gestegen. Ook tablets doen het goed volgens marktanalisten.

De toegenomen vraag wordt niet alleen veroorzaakt door thuiswerkers, maar ook door studenten en leerlingen. Over de hele wereld moesten zij opeens vanuit huis onderwijs volgen en niet iedereen beschikte over de juiste apparatuur.

Het aantal verkochte laptops en desktops nam de afgelopen jaren af, omdat consumenten eerder een smartphone kochten. Voor de coronacrisis werden er jaarlijks ongeveer 250 miljoen computers verscheept, maar de verwachting is dat dat er in 2020 bijna 300 miljoen zullen zijn.

Dit heeft gevolgen voor de voorraad en productie van computers. Volgens de directeur van computer fabrikant Acer, Gregg Pendergast, staat de productie onder hoge druk en kan er maar met moeite aan de vraag voldaan worden. Tegenover Reuters vertelt hij dat sommige klanten inmiddels maanden moeten wachten op leveringen.