De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden zal na zijn inauguratie op 20 januari reageren op de grootschalige cyberaanval op de Amerikaanse overheid die deze maand aan het licht kwam.

"Onze leiders op het hoogste niveau moeten cyberaanvallen als een serieuze dreiging behandelen", zei Biden op een persconferentie. "We kunnen dit niet onbeantwoord laten." Daarmee verwijt Biden de huidige president Donald Trump een gebrekkige reactie op de aanval.

De Amerikaanse ministers Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) en William Barr (Justitie) wezen eerder Rusland als de dader aan. "Het past zeker bij Ruslands lange geschiedenis van roekeloze, ontwrichtende cyberactiviteiten", zei Biden daarover. "Maar de regering-Trump moet een officiële schuldige aanwijzen."

De Russische hackersgroep die bekendstaat onder de namen Cozy Bear en APT29 en voor het Kremlin werkt, zou achter de aanval zitten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldigingen ongegrond. Trump gooide op Twitter een balletje op over mogelijke betrokkenheid van China.