De Chinese dronemaker DJI is toegevoegd aan een 'zwarte lijst' van het Amerikaanse ministerie van Handel, die handelen met Amerikaanse bedrijven lastiger maakt. Dat meldt DroneDJ na een persconferentie van het ministerie.

Het gaat om de zogeheten 'Entity List' van het Amerikaanse ministerie. Bedrijven op deze lijst zijn volgens de Verenigde Staten potentiële risico's waar niet zomaar mee gehandeld mag worden. De nieuwe versie van de bedrijvenlijst wordt op 20 december openbaar gemaakt.

De Chinese telefoonmaker Huawei werd eerder aan de Entity List toegevoegd. Sindsdien mag dat bedrijf niet meer gebruikmaken van de volledige versie van besturingssysteem Android en zijn chips met Amerikaanse technologie verboden toegang.

Volgens het ministerie is DJI toegevoegd wegens mensenrechtenschendingen. Voorbeelden hiervan zijn niet gegeven, maar drones van het bedrijf zijn vermoedelijk gebruikt om bijvoorbeeld de vervolging van Oeigoeren te monitoren.

Door de toevoeging mag DJI niet langer technologie van Amerikaanse bedrijven gebruiken, maar de exacte gevolgen hiervan zijn nog niet duidelijk. Het bedrijf heeft nog niet gedeeld welke onderdelen van hun drones en andere gadgets samen met de Amerikanen zijn gemaakt.

Ook gevolgen in Nederland

Het besluit heeft ook invloed op apparaten die in Nederland en andere landen worden verkocht. Dat gebeurde eerder bij Huawei, waarvan telefoons ook in ons land aangepaste software moeten gebruiken.

Naast DJI is ook de chipfabrikant SMIC aan de lijst toegevoegd. Dit bedrijf maakt onderdelen namens grote processormakers zoals Qualcomm en Broadcom.