Het ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt mensen voor een lijst die zondagavond op sociale media rondgaat waarin zogenaamd de komende coronamaatregelen van het kabinet staan opgesomd. Volgens een woordvoerder gaat het om onjuiste informatie.

Het departement verwijst op Twitter naar de site van de Rijksoverheid waar alle juiste informatie over corona en maatregelen staan.

De nieuwe, zwaardere maatregelen die het kabinet inderdaad in petto heeft, zijn nog niet bekend en de besluiten worden maandag genomen. Zondag sprak een deel van het kabinet daarover in het Catshuis.

In de valse opsomming staat onder meer dat naast de winkelsluiting ook contactberoepen tijdelijk moeten stoppen, dat een groep maximaal twee mensen mag zijn, er een landelijk verbod op alcoholverkoop komt na 18.00 uur en dat er tijdens de jaarwisseling vanaf 20.00 uur een avondklok wordt ingesteld.

Volgens de woordvoerder zijn dit soort nepberichten "vrij geraffineerd" en worden ze "razendsnel via WhatsApp verspreid". Het gaat om een mix van maatregelen die eerder in de media rouleerden, maar ook die erbij zijn verzonnen. Dat zijn vaak de zwaardere maatregelen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Dit moet je óók weten over het virus: