De maker van de ooit populaire iPhone-appwinkel Cydia klaagt Apple aan. SaurikIT, het bedrijf achter Cydia, stelt dat Apple een illegaal monopolie op appwinkels voor iOS, de software voor iPhones, heeft gecreëerd.

Cydia zag het levenslicht in februari 2008, enkele maanden voordat Apple met zijn App Store kwam.

Met Cydia kunnen mensen apps die niet zijn goedgekeurd door Apple zoeken en installeren. Zij moeten hun iPhone daarvoor wel adminrechten geven door de beveiliging en daarmee beperking van iOS te omzeilen. Dit wordt jailbreaken genoemd.

Hoewel Apple het Cydia moeilijk maakte, was Cydia "consistent het op een na succesvolste distributiekanaal voor iOS-apps", aldus de aanklacht (pdf). Dat bewijst volgens het bedrijf dat er niet alleen vraag naar Cydia is, maar ook naar de vrijheid om buiten de App Store om apps te kunnen installeren.

SaurikIT, dat zegt op het randje van faillissement te opereren, is niet het eerste bedrijf dat Apple beschuldigt van misbruik van een monopoliepositie. Fortnite-maker Epic Games stapte eerder dit jaar naar de rechter vanwege Apples beperkingen rond zijn appwinkel.

Apple heeft laten weten dat het bedrijf de rechtszaak bestudeert en dat het bedrijf geen enkel monopolie heeft. Het bedrijf ontmoedigt iPhone-bezitters om hun apparaten te jailbreaken, omdat dat volgens het bedrijf ten koste gaat van de veiligheid.

Google, de beheerder van Android, de grootste concurrent van iOS, laat gebruikers via de Play Store apps installeren, maar bedrijven kunnen ook hun eigen appwinkel op het platform kwijt.