Facebook geeft haatzaaiende berichten die aan zwarte mensen zijn gericht hogere prioriteit dan dezelfde soort berichten die aan witte mensen zijn bedoeld. Dat zegt het bedrijf tegen The Washington Post.

Met de verandering wil Facebook de "buitensporige effecten" van dit soort berichten op minderheden harder aanpakken. Hiervoor worden aanpassingen gemaakt in de geautomatiseerde moderatiesystemen van Facebook, die zijn getraind om haatzaaiende berichten te herkennen. Deze algoritmes moeten voortaan proactiever zoeken op racistische berichten van gebruikers.

Facebook heeft de nieuwe aanpak intern 'WOW' genoemd, wat staat voor 'worst of the worst' (slechtste van het slechtste). Daarmee wijst het bedrijf op het type gedrag waarop de systemen voortaan de focus leggen.

Activisten en burgerrechtenorganisaties hebben al langere tijd kritiek op de aanpak van Facebook op het gebied van haat. Deze verandering is een manier waarop het bedrijf voor verbetering wil zorgen. Eerder dit jaar gaf Facebook al aan 'racisme' in zijn algoritmes te onderzoeken.

Facebook zegt met de veranderingen ook haatberichten tegen andere minderheden aan te pakken. Zo moet ook haat tegen moslims en mensen uit de lhbtq-gemeenschap beter worden herkend.