Meer dan 1,5 miljoen inwoners van de Amerikaanse staat Illinois hebben zich gemeld om een deel van in totaal 650 miljoen dollar (ruim 546 miljoen euro) van Facebook mee naar huis te kunnen nemen, meldt Law360. Het bedrag ligt op tafel als onderdeel van een schikkingsvoorstel nadat Facebook werd aangeklaagd voor het overtreden van de lokale wet.

Illinois kent als een van de weinige Amerikaanse staten strenge wetten voor het gebruik van biometrische gegevens. Facebook-gebruikers stapten naar de rechter omdat het bedrijf gezichten van gebruikers opsloeg.

In januari kwamen de partijen tot een overeenkomst waarbij Facebook 550 miljoen dollar zou betalen, maar de rechter zette daar een aantal maanden later een streep door. Hij vond dat Facebook met het bedrag relatief goed wegkwam.

Daarop werd het schikkingsvoorstel verhoogd met 100 miljoen dollar. Inwoners van de staat konden zich tot begin deze week melden om aanspraak te maken op een deel van het totaalbedrag van 650 miljoen dollar.

Het is onzeker hoeveel geld de ruim 1,5 miljoen Amerikanen die dat hebben gedaan precies zullen ontvangen, maar waarschijnlijk gaat het om enkele honderden dollars per persoon. Een deel van 650 miljoen dollar gaat naar de bemiddelende partij. Bovendien moet de rechter de hele deal nog goedkeuren.

Zonder schikking zou Facebook minimaal 1.000 dollar per overtreding moeten betalen als een rechter zou vaststellen dat het bedrijf inderdaad de privacywet van Illinois heeft overtreden. Dat zou Facebook tot 47 miljard dollar kunnen kosten.