Wat is de beste televisie van 55 tot 58 inch? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Een van de populairste formaten bij televisies is 55 tot 58 inch. Staat je bank op zo'n 3 tot 4 meter van de tv? Dan is 55-58 inch een prima formaat voor jou. De prijzen lopen flink uiteen, maar het is bijna Black Friday (27 november). Daar kunnen leuke aanbiedingen tussen zitten, dus houd dit de komende weken in de gaten.

De Consumentenbond test het hele jaar door tv's op onder meer beeld- en geluidskwaliteit, gebruiksgemak en energieverbruik. Er zijn in totaal 234 televisies getest die goed verkrijgbaar zijn.

Van de 69 geteste tv's binnen de categorie 55 tot 58 inch komt een model van LG als Beste uit de Test. Een tv van Samsung is de Beste Koop.

Beste uit de Test: LG OLED55CX6LA

Deze 4K-oled-tv van LG heeft een uitstekende beeldkwaliteit. De standaard beeldkwaliteit is al goed, maar kan nog beter door de beeldinstellingen aan te passen. De kleuren spatten van het scherm en zijn natuurlijk en levendig. Ook het contrast is zeer goed.

Zoals bij veel oled-tv's is de kijkhoek goed. De kleuren en het contrast nemen maar weinig af als je wat meer naar de zijkant van het scherm kijkt.

Het geluid is helder en prettig. Maar voor een echte bioscoopervaring is een soundbar aan te raden.

Het smart tv-systeem is voorzien van veel apps, zoals Netflix, YouTube, Disney+ en Apple TV. Het menu werkt soepel en start snel op. Er zit een zogenaamde Magic Remote-afstandsbediening bij waarmee je snel door het menu kunt navigeren.

NB.: Er kwamen twee televisies als Beste uit de Test binnen deze categorie. We lichten hier de tv uit die het laagst geprijsd is.

Beste Koop: Samsung UE55TU8500

Deze lcd-led-televisie van Samsung is een flink stuk goedkoper dan de LG. De beeldkwaliteit is wel iets minder, maar het beeld is scherp en toont fraaie, levendige kleuren. Ook het contrast is prima en goed gebalanceerd. Er is hooguit wat detailverlies te zien in donkere delen.

De kijkhoek is aan de krappe kant. Het contrast neemt vrij snel af als je schuiner voor de tv zit. Is dat bij jou thuis vaak het geval? Dan is dat iets om rekening mee te houden.

Het geluid is over het algemeen helder en rijk. Al kan het soms ook wat dun klinken.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.