Het Nieuw-Zeelandse ruimtevaartbedrijf Rocket Lab heeft donderdag een kleine raket gelanceerd en die daarna weer terug naar de aarde gebracht. Dat bevestigt het bedrijf vrijdag op Twitter. De lancering geldt als oefening om raketten in de toekomst te kunnen hergebruiken.

De Electron-raket die donderdag door Rocket Lab werd gelanceerd, bracht dertig satellieten naar de ruimte. Daarna keerde de kleine raket terug naar de aarde, waar hij met parachutes een "zachte landing" in de Grote Oceaan maakte.

Een team van Rocket Lab brengt de raket terug naar land, waar zal worden bekeken of hij nogmaals gebruikt kan worden. Ook wordt op basis van deze lancering data verzameld voor toekomstige missies waarbij een raket terugkeert naar aarde.

Dit was de zestiende lancering van het bedrijf tot nu toe. De eerste commerciële vlucht vond op 11 november 2018 plaats. Vorig jaar kondigde directeur Peter Beck aan raketten te willen hergebruiken.

Dat doet Rocket Lab anders dan ruimtebedrijf SpaceX, dat raketten na lancering weer verticaal op platforms laat landen. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf wil zijn raketten met parachutes naar beneden laten komen en tijdens de daling opvangen met een helikopter.

Het hergebruiken van raketten moet de kosten van lanceringen flink drukken. Jarenlang werden raketten, die miljoenen per stuk kosten, na de lancering afgeschreven en werden ze afgebroken tijdens de terugkeer naar aarde.

Raket keert met parachute terug op aarde en landt voor kust Nieuw-Zeeland
53
Raket keert met parachute terug op aarde en landt voor kust Nieuw-Zeeland