De Russische overheid werkt aan een wet die het mogelijk maakt de toegang tot sociale media in het land te beperken als ze Russische nieuwsorganisaties benadelen.

Russische media als RIA Novosti, Russia Today en Crimea 24 hebben volgens Russische politici geklaagd over de handelwijze van socialemediagiganten. Twitter, Facebook en YouTube zouden de kanalen van deze media regelmatig weren.

Ook het beleid van Twitter om tweets van deze kanalen van een waarschuwingslabel te voorzien, leidde tot kritiek. Met dit waarschuwingslabel wil het platform duidelijk maken dat deze kanalen gelieerd zijn aan de Russische staat.

In het wetsvoorstel wordt dit omschreven als het "beperken van de toegang tot informatie" voor Russische burgers. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt volgens dit voorstel welke techbedrijven zich daar schuldig aan zouden hebben gemaakt.

De Russische overheid werkt al langer aan manieren om meer grip te krijgen op het internet. Zo werd vorig jaar een wet aangenomen om al het internetverkeer langs specifieke knooppunten te leiden die in handen zijn van de autoriteiten. Ook moeten internetaanbieders al het internetverkeer in de gaten houden.