Mac-bezitters klagen over niet-werkende computers nadat ze de nieuwe software-update macOS Big Sur hebben geïnstalleerd. Dat blijkt uit meldingen op het officiële Apple-forum.

Inmiddels hebben tientallen MacBook-bezitters geklaagd over problemen. Na het installeren van de update starten hun computers niet meer op.

Gebruikers speculeren dat de problemen worden veroorzaakt door problemen met een chip die het opstartproces reguleert. Eén kapotte MacBook werkte weer toen dit onderdeel werd losgekoppeld, meldt een getroffene online.

De problemen lijken vooralsnog alleen te spelen bij oudere laptops die in 2013 en 2014 werden gefabriceerd. Het is onduidelijk hoeveel apparaten precies onwerkbaar worden door de softwareproblemen.

Update na privacykritiek gepland

Eerder klaagden gebruikers over een nieuwe functie in de macOS-update, die apps controleert om mogelijke malware te vinden. Critici vrezen voor de privacy van gebruikers omdat hierbij gebruikersdata worden verzameld.

De nieuwe optie zorgde ook voor problemen toen de bijbehorende Apple-server kuren had. Hierdoor konden sommige Mac-bezitters hun software niet opstarten.

De techreus belooft een update uit te brengen die de meeste zorgen moet wegnemen. Deze moet het mogelijk maken de malwarechecker uit te schakelen. Ook moeten technische problemen het starten van apps minder snel verhinderen.