Een online paneel waarmee de verlichting van de Erasmusbrug ingesteld kan worden, was openbaar toegankelijk, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam dinsdag na berichtgeving door RTL Nieuws. Onbevoegden konden de verlichting van de brug over de Nieuwe Maas daardoor aanpassen.

Het online systeem zou met een wachtwoord beveiligd moeten zijn, maar door een lek in de beveiliging konden mensen ook zonder deze autorisatie bij het paneel komen, zegt de woordvoerder tegen NU.nl.

Volgens RTL Nieuws kon op die manier de kleur van de verlichting aangepast worden. Onder meer de kleuren van de Nederlandse vlag, de clubkleuren van Feyenoord en regenboogkleuren waren opties.

De nieuwszender nam maandagavond de proef op de som door de brug eerst roze te laten kleuren en daarna regenboogkleuren in te stellen. De Erasmusbrug veranderde daardoor binnen enkele seconden van kleur.

Rotterdam heeft het online paneel na ontdekking van het lek buiten gebruik gesteld. "Aan een definitieve oplossing, om een beveiligingslek in de toekomst te voorkomen, wordt nog gewerkt", laat de woordvoerder weten.